EÜ'de 'Sanal Gerçeklik' Teknolojisinin Sağlık Alanına Etkisi Konuşuldu
Ege Üniversitesi Kariyer Planlama ve Başarı Koordinatörlüğünce organize edilen Kariyer Söyleşileri kapsamında Hemşirelik Fakültesi tarafından “Sağlık Eğitiminde Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Uygulama Örnekleri Paneli” gerçekleştirildi. Çevrimiçi düzenlenen ve moderatörlüğünü Hemşirelikte Öğretim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nilay Özkütük’ün üstlendiği programda konuşmacı olarak doktora öğrencisi Münire Soybaş yer aldı. Etkinliğe Hemşirelik Öğretimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Orgun, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Yaptığı sunumda sanal gerçeklik teknolojisinin sağlıkta kullanımına değinen Münire Soybaş, “Sanal gerçeklik kavramı, kullanıcıları deneyim sırasında yaratılmış gerçekliğin ortasına atıyor. Sanal gerçekliğe ek olarak artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik kavramlarından da bahsedebiliriz. Sanal gerçeklik kavramı, sağlık alanında özellikle öğrencilere hastane ortamında gerçek hayattaki bireyleri üç boyutlu olarak canlandıran sanal temsilleri içeriyor. Bu temsiller kişiselleştirilebiliyor. Artırılmış gerçeklik teknolojisi ise insanların çeşitli uygulamalar aracılığıyla gerçek dünya ortamına yerleştiren sanal nesnelerle etkileşime girdiği bir ortam” diye konuştu.
“Pek çok hastalığın tedavisine katlı sağlıyor”
Karma Gerçeklik kavramına da açıklık getiren Soybaş, “Karma Gerçeklik, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin bir kombinasyonudur. Sağlık alanında sanal gerçeklik üzerine birçok platform geliştirilmiştir. Sağlık alanı için geliştirilen bu platformlar aynı zamanda konuşma ve dil eğitimi, Alzheimer hastaları için değerli anılarını geri getirme, çeşitli fobileri hafifletme, ağrıyı azaltma ve stresi azaltma gibi konularda insanlara katkı sağlamaktır. Türkiye’de şu an birçok üniversite bu alanda çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Etkinlik sonunda Soybaş, katılımcıların sorularını yanıtladı.
FACEBOOK YORUMLAR