Suyun Gizemli Dünyasını Bilimle Buluşturan Fakülte: EÜ Su Ürünleri Fakültesi
Tam akredite bir araştırma üniversitesi olarak faaliyetlerini sürdüren Ege Üniversitesinde; deniz ve içsu bilimleri, balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği, avcılık ve işleme alanlarında teknolojik bilgilere sahip teknik eleman ve araştırıcı insan gücü, Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde yetiştiriliyor.
Fakülte; Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, Ar-Ge birikimini toplumun yararına sunan, mesleki ve evrensel değerlere bağlı, gelişime açık, bilimsel düşünceyi özümsemiş su ürünleri mühendislerini sektöre kazandırıyor.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde Temel Bilimler Bölümü, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü ve Yetiştiricilik Bölümü ile bu üç bölüm altında 7 Anabilim Dalında eğitim veriliyor. Fakülte mezunları, Tarım ve Orman Bakanlığının çeşitli birimleri başta olmak üzere, diğer kamu ve kuruluşlarda, özel balıkçılık su üretim ve işleme tesislerinde istihdam edilme fırsatı buluyor.
Su ürünlerine sektörüne yönelik geniş uygulama alanları
Uygulamalı eğitime oldukça önem veren Su Ürünleri Fakültesi, bu anlamda çok geniş uygulama alanlarına sahip. Su Ürünleri Fakültesinin Bornova Kampüsü dışındaki diğer bir uygulama ve araştırma birimi ise, HOMA (SÜFA) Araştırma Eğitim ve Uygulama Dalyanı. Bu dalyan, 18 bin dekarlık alanıyla Ege Üniversitesinin en büyük alana sahip eğitim sahası olma özelliği taşıyor. Fakültenin diğer bir eğitim, araştırma ve uygulama birimi Urla’da yer alıyor. Bu birimde;Larval Üretim Tesisi, Yem Araştırma ve Üretim Birimi, Balık Hastalıkları Laboratuvarı, Alg Üretim Tesisleri ve bölümlere ait laboratuvarlar bulunuyor. Ayrıca söz konusu tesiste öğrencilere yönelik uygulamalı eğitimin yanısıra, çeşitli konularda araştırma-geliştirme çalışmaları yürütülürkenaynı zamanda üretim yapılıyor. 27 metre boyunda ve 110 gross tonluk, trol avcılığının yanı sıra bir çok uygulamaya imkantanıyan ilk balıkçılık araştırma gemisi EGESÜF, 1994 yılından bu yana fakülte tarafından her türlü uygulama ve araştırmalarda kullanılıyor.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bilimsel Ar-Ge çalışmalarının yanında; Türkiye’nin su ürünleri tüketim miktarlarının artırılması ve sağlıklı beslenme alışkanlığının yayılması amacı ile alternatif su ürünleri üzerine çalışmalar ve tüketici için yeni ürünler geliştiriliyor. Bu kapsamda 2018 yılı itibari ile devreye alınan “Su Ürünleri Uygulama ve Satış Birimi”, öğrenciler için bir uygulama ve araştırma alanı olmasının yanında “Topluma Hizmet” misyonu kapsamında halkın sağlıklı beslenmesine katkı veren bir ünite olarak hizmet vermeye devam ediyor. Diğer yandan “Su Ürünleri Gastronomisi Mutfağı” ile topluma ve öğrencilere uygulama imkânı sunuluyor.
Su Ürünleri Fakültesindeki 4 yıllık eğitim süresince öğrencileresu ortamı tüm yönleriyle tanıtılırken, hem bilgilendirici hem de eğlenceli bir eğitim programı uygulanarak sektörle uyumlu ve donanımlı, dünyayla rekabet edebilen genç su ürünleri mühendisleri yetiştiriliyor.