Ege'de 4 bin 236 adet ağaç kurtarıldı
Ege Üniversitesinde 'Sıfır Atık' çalışmaları kapsamında 249 bin 160 kilogram kağıt atık, 32 bin 194 kilogram metal ve plastik atık ve 4 bin 480 kilogram cam atık geri dönüşüme kazandırıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık” Projesi kapsamında pilot üniversite seçilen Ege Üniversitesinde kâğıt geri dönüşümü ile 4 bin 236 adet ağaç kurtarıldı. Ambalaj atıkları geri dönüşümü ile 46 bin 200 kilogram sera gazı atık salınımı önlenerek, 712 metreküp depolama alanı kazanıldı. Çalışmalar kapsamında 21 kilogram hammadde tasarrufu ve 330 varil petrol tasarrufu yapıldı. Ayrıca 1 milyon 146 bin 408 kilowatt enerji tasarrufu sağlandı.
Ege Üniversitesi olarak sıfır atık prensibini benimsediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversite olarak sıfır atık projesinde pilot üniversite seçilmemizle birlikte yaptığımız çalışmalar neticesinde bir çok atığı geri dönüşüme kazandırdık. Yine Yükseköğretim Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” kapsamında 10 pilot üniversiteden biri olarak seçildik. Buna istinaden ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs’ projesi kapsamında kampüsümüzün farklı noktalarına ‘Mobil Atık Getirme Merkezi’ yerleştirerek sıfır atık bilincini öğrencimize, personelimize ve kampüs misafirlerimize yaydık. Yaptığımız tüm çalışmalar neticesinde kampüsümüzde bir çok atığın geri dönüşümünü ve bertarafını sağladık. Gösterdikleri yoğun çabalardan ötürü başta Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (ÇEVMER) olmak üzere tüm birimlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Eğitimlerle sıfır atık bilinci oluşturuldu
Ege Üniversitesinin 2022 yılı atık verilerini açıklayan ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal ise, “Üniversitemiz Sıfır Atık çalışmaları kapsamında 2022 yılı itibari ile ambalaj atıkları ve tehlikeli atıklar, tıbbi atık, kimyasal atık, pil, floresan, kartuş, toner, elektronik atık, bitkisel atık yağ düzenli bir şekilde kayıt altına alınıyor. Atıkların yönetimi kapsamında kampüsümüze Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleri ile 3 adet Mobil Atık Getirme Merkezi yerleştirilerek kampüs ziyaretçilerinin de sıfır atık projesinde bir partner olmalarını sağladık” dedi.
Sıfır atık bilincinin yaygınlaştırılması ve çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik yapılan eğitimlerin önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Kınal, “2018 yılından günümüze sıfır atık sistemine geçilmesi, eğitimlerin yapılması ve bilincin artması ile öğrenci ve personelimizin gösterdiği ilginin her yıl arttığını gözlemliyoruz. 2022 yılında 249 bin 160 kg kağıt atık; 32 bin 194 kg metal ve plastik atık ve 4 bin 480 kg cam atık sıfır atık projesi kapsamında kampüsümüzde toplandı. Bunun yanı sıra yemekhanelerimizden 3 bin 555 kg bitkisel atık yağ doğaya karışmadan güvenli bir şekilde lisanslı firmalara teslim edildi. Çöpe gitmekten kurtarılan atıklar ayrıca sera gazı salımının önlenmesi, ağaçların kurtarılması, enerji tasarrufu yapılması gibi birçok olumlu etkiyi sağlıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Atık Sayacı kullanılarak yapılan çalışma verilerine göre; kağıt geri dönüşümü ile 4 bin 236 adet ağaç kurtarıldı. Ambalaj atıkları geri dönüşümü ile 46 bin 200 kg sera gazı atık salımı önlenmiş, 712 metreküp depolama alanı kazanılmış, 21 kg hammadde tasarrufu ve 330 varil petrol tasarrufu yapıldı. Ayrıca 1 milyon 146 bin 408 kilowat enerji tasarrufu sağlandı” diye konuştu.