Atıksu arıtmada kullanılan yeni teknolojiler İEF'de tanıtılıyor
İZSU Genel Müdürlüğü, 91. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda atık su arıtma ve suyun geri kazanımı ile ilgili sergilediği yeni teknolojiler ile dikkat çekiyor. Atık su yönetiminde lider kent İzmir'de kullanılan arıtma ve suyun geri kazanımı teknolojileri fuar ziyaretçilerinin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.
İzmir’de atık su yönetimini gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma hedefiyle sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, atık su arıtma teknolojilerinde kullanılan alternatif yaklaşımları 91. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda tanıtıyor. İklim krizi ve kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak için atık suların tarımda, sanayide ve kentsel yeşil alanlarda kullanılmasını sağlayan geri kazanım projelerinin detayları ziyaretçilerle paylaşılıyor.
Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne geri kazanım projesi
Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinden biri olan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için projelendirilen geri kazanım ünitesine fuarda maket tasarımı ile yer verildi.
Tesise kurulacak olan geri kazanım ünitesinde geri kazanılacak sular Çiğli, Menemen, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova ve Konak ilçelerinde yer alan kentsel yeşil alanlar, rekreasyon alanları, mezarlıklar vb. alanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarının yerleşkelerindeki peyzaj alanlarında kentsel sulama amaçlı kullanılacak. Ayrıca Menemen Ovası ve Gediz Deltası Homa Dalyanı canlandırılmasında tarımsal sulama amaçlı olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar da yapılıyor.
Bayındır Hasköy Geri Kazanım Ünitesi’nin çalışma sistemini yakından inceleme imkanı
İZSU Genel Müdürlüğü, fuarda ziyaretçilerine Bayındır Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi’nde atık suların geri kazanılmasını sağlayacak ünitenin çalışma sistemini yakından inceleme imkanı da sunuyor. Hasköy’de imalatları tamamlanan ünitelerden elde edilen “A sınıfı sulama suyu” kalitesinde su, tarımda kullanılıyor.
Geri kazanılmış suyla yetiştirilen tarımsal ürünler için minyatür tarla
Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı tarafından tasarlanan ve geri kazanılmış suyla yetiştirilen tarımsal ürünlerin yer aldığı minyatür tarla maketi de alanda ziyaretçilerin ilgisi ile karşılaşıyor. Mısır, pamuk, ayçiçeği gibi bitkilerin geri kazanılmış suyla yetiştirilerek suyun geri kazanımın önemine farkındalık yaratan maket tasarımı, yetiştiricileri damla sulama yöntemine de teşvik ediyor.
İZSU Genel Müdürlüğü, 11 Eylül Pazar gününe kadar İEF standında arıtma teknolojilerini ziyaretçilerle paylaşmaya devam edecek.